Is Human Design waar?

“Is Human Design waar, klopt het?

Is het niet suggestief en algemeen? Kan niet iedereen zich herkennen, net als Astrologie?”


Deze vragen hoor ik soms, niet vaak. Maar ik krijg ze wel en beantwoord ze graag. Ik had de vragen ook, soms nog.

Human Design werkt

Het wérkt, voor mezelf wist ik dat meteen, voor anderen al gauw, maar of het wáár is? Daar wilde ik tijd voor nemen, dat doorgronden, ik ben toch ook die wetenschapper.

Ja, volgens mij is het waar. Waar genoeg, en het werkt.

Ik ken mijn chart, die van manlief, de kinders, pa en ma, die van mijn zussen. De chart van Amy Winehouse, Freddy Mercury, van Gandhi, Martin Luther King, Malcolm X, Princes Diana, Oprah, en van cliënten.

En oh boy, die van mijn schoonvader. Die geeft de doorslag. Als je 100 mensen vraagt om Henny te typeren, zegt 90% “niet van zijn spoor te krijgen” (als eerste reactie, als je de tweede reactie meeneemt, 99%). Drie keer raden wat in zijn Design staat, en dat komt voor bij 2% van de mensen.

Te treffend om toevallig te zijn

Mijn Design lijkt niet op dat van Gandhi, niet in de buurt, niet op schoonvader, dochter, of cliënt M. Aspecten wel, en dat is zo mooi, hoe je op elkaar lijkt en niet.

Human Design is te treffend om toevallig te zijn, vind ik, maar vooral maakt me niet zoveel uit of het echt-echt, zeker weten, 100% waar is. Tegen een scepticus, inclusief die in mezelf, zeg ik, “als het verzonnen is, is het enorm knap verzonnen”.

Of het werkt, dat vind ik het belangrijkste. Klopt het voor jóu, werken de inzichten voor je? Ervaar je minder weerstand in je leven, loop je minder leeg, ben je meer tevreden, rustiger? Vind je jezelf, en anderen wat leuker, of kan je meer begrip opbrengen, minder oordeel? Als dat het placebo effect is, perfect.

De Ontdekking van de Hemel

‘De Ontdekking van de Hemel’ noemde ik Human Design een tijdje, naar het boek van Harry Mulisch. Ik vond het fascinerend en tegelijk eng, en overwoog te stoppen met de opleiding.

Want waarom zou ik het allemaal wíllen weten? Van mezelf, een ander? Waarom niet gewoon ademen en leven, in plaats van weten hoe, wat en waarom? Een dag ongeveer, overwoog ik dat, stoppen met mijn studie.

Werkt Human Design?

Werkt Human Design als je in de knoop zit, leefpijn hebt, jezelf een leven lang al afwijst. Als je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort, anders bent.

Begrijp je met inzicht in je Design beter waarom je deed zoals je het deed, al die tijd, wat daar wel aan klopt en wat je mag bijstellen? Werkt Human Design voor jou, voel je je steviger, geruster, meer thuis in jezelf?

Oefenen met je Design helpt

Human Design is geen geloof, het is een experiment. Oefenen met je Design helpt, de inzichten toepassen in je dagelijks leven, en dat hoeft niet in één keer goed.

Al kan het een lichtknop zijn, een reading, “ho, wacht even, nu zie ik het helder”. In die zin is het wel een quick fix, een reset. Maar die nieuwe blik heeft tijd nodig, leef-tijd, om door te werken. Net als een stortbui na een droge periode, de grond heeft tijd nodig om het water op te nemen.

Zo voel je wat het doet voor jou.

Dat voor nu, de volgende blog volgt logisch uit deze, “Werkt Human Design voor iedereen?” *

Barbara

* Ik had de tekst hier even staan, misschien heb je het gelezen. Maar het werd te lang, het is een nieuw onderwerp. Die blog komt, gauw.

 

Ook interessant?

 

Je las een bijdrage van Barbara Wesselingh, coach & professional Human Design analist. Ik help je vertrouwen op jezelf en de richting in je leven, niet blind, maar met richtingaanwijzers. Spoiler: die heb je in huis.

Wil je aanmoediging in je zoektocht naar eigenheid en vertrouwen? Spreekt dit je aan?

  • Een Human Design reading (Zijn wie je bent, steeds minder wie je denkt te moeten zijn.)

  • De individuele retraite (Bijkomen & opladen, 1, 2 of 3 overnachtingen in een heerlijk huisje, met een Human Design reading.)

  • Inspiratie (Meld je aan voor de nieuwsbrief.)

Lees hier hoe anderen hun werk met mij ervaren.