Praten met je project

Dag 15 in het 100 Dagen Project. Het is niet meer nieuw, het gaat niet meer snel, dit is wat je doet en nog 85 dagen, om precies te zijn. 

Gaat het naar je zin of wordt het saai? Vorder je lekker of weet je niet waar het heen gaat? En geeft dat stress of voelt die ruimte fijn? Levert het 100 Dagen Project op wat je hoopte toen je ermee begon of kost het meer tijd en energie dan je dacht?

“Is dit het?”

Je begon zo enthousiast en misschien vraag je je nu af, “is dit het nou?”

Ik kan me voorstellen dat je de behoefte hebt aan een pas op de plaats, evalueren. Dat kan, in een gesprek met je project. Daarvoor geef ik je een oefening: de Twee Stoelen.

In deze oefening kom je weer op één lijn met je project, al is het agree to disagree, voor meer ontspanning, ruimte en nieuwsgierigheid in jouw 100 Dagen Project.

Dit is de oefening.

Twee Stoelen

Neem een kwartier de tijd en zoek een rustige plek waar je ongegeneerd hardop kan praten. Pak twee stoelen en zet ze tegenover elkaar of in een therapeutische 45 graden. Op stoel 1 ben je jezelf. Op stoel 2 ben je je project. Kom zitten op stoel 1 en vraag aan het project wat je wilt weten. 

Bijvoorbeeld, “hoe gaat het met jou, gaat het naar je zin?” Wissel van stoel en antwoord als je project, bijvoorbeeld: “nou, ik vind het een beetje saai en tijdrovend en veel levert het me niet op”. Of: “ik heb het mega naar mijn zin, ontdek veel, heerlijk dat we nog zolang tijd hebben.”

Neem weer plaats op stoel 1 en reageer op wat je project vertelt. Vraag door of stel een nieuwe vraag, bijvoorbeeld: “vertel eens meer?” of “wat heb je nodig?” Herhaal het wisselen van stoel en reageren tot jullie zijn uitgepraat, voor nu. 

Kijk dan wat je met de antwoorden en inzichten wilt. Kan je ze toepassen? Geeft dit je lucht, zin, nieuwe energie? Wil je meer, wil je minder? Het kan, het is jullie onderneming. 

Niet zo soepel als je dacht

Ik spreek uit vier jaar en 15 dagen ervaring als ik zeg dat het 100 Dagen Project niet altijd gaat zoals je hoopte toen je begon. Je komt wendingen tegen die je niet had verwacht, de tijd is een dingetje en het delen van je project op Instagram misschien ook.

Het helpt om te kijken wat je wilt met je project, en vooral ook, wat je project wil. Zodat je meer kan meegeven en loslaten, in plaats van ploegen en je best doen. Of in ieder geval, zodat je meer kan genieten van je best doen. 

Gaat het naar je zin, jouw 100 Dagen Project? Deel dát dan samen met je project, ieder op een stoel. Probeer het, het is verrassend eenvoudig.

een goed gesprek met mijn boek

Mijn project dit jaar is een boek schrijven, of: beginnen met een boek schrijven. Ik ben ook samen gaan zitten op de stoelen. Want, het gaat lekker, maar, het staat ook een beetje stil. Tijd voor een goed gesprek.

Dit is waar mijn project en ik het over hadden.

Ik: Hallo project, hallo boek schrijven, hoe gaat het met jou? 

Boek (mijn project): goed, wel een beetje stil.

Ik: Leg eens uit? 

Boek: Ik voel me boxed, nog niet helder. 

Ik: Wat heb je nodig? 

Boek: Beweging. Iets uitproberen. 

Ik: Bijvoorbeeld de kaartjes met ideeën ordenen?

Boek: Ja, al is het maar om het uit de weg te hebben. Nu is het alsof we naar een witte berg kijken. Tijd om stappen te zetten, over die berg heen, los van wat er achter ligt.

Ik: Ook de drie boeken lezen, die over ons onderwerp gaan, maar een andere invalshoek hebben? 

Boek: Ja, dat ook, stappen. Net als het boek dat je nu luistert (On Writing van Stephen King), fijn dat je die tijd neemt. 

Ik: Goed, gaan we doen. Is er iets dat je aan mij wil vragen?

Boek: Ja, hoe vind jij dat het gaat?

Ik: Goed, ik heb het naar mijn zin. Ontdek veel, nu al, over het proces van een boek schrijven. Los van wat dit boek wordt, weet ik nu hoe je er mee begint en wat de voorbereiding is. 

Boek: Fijn. 

Ik: Ja, vind ik ook. Gaan we zo verder dan?

Boek: Ja, zo verder. 

Ik: Dank voor het gesprek.

Boek: Dank voor tijd die je neemt.

Deze oefening heb ik geleend uit Op de Tweesprong van Moeten en Willen van Elle Luna. Een mix van Voice Dialogue en een opstelling. Download hier de hele oefening.

Succes en plezier met de oefening, en met je project!

Barbara

Je las een bijdrage van Barbara Wesselingh: coach, counsellor en trainer. Ik help je zien wie je bent, loslaten wie je denkt te moeten zijn, en vertrouwen op jezelf en de richting in je leven.

Heb je hulp nodig in je zoektocht naar zelfacceptatie en zelfvertrouwen?

Meer over mijn werkwijze en over mij lees je hier.

Meer lezen?

Download hier de hele beschrijving van de oefening Twee Stoelen, die Elle Luna De Lege Stoel noemt trouwens.

Free Solo, een persoonlijk verslag van 100 dagen fotograferen en blogs schrijven in 2019


Bron: Boek Op de Tweesprong van Moeten en Willen, Elle Luna.