Siddhartha en Peter

Misselijk, koude voeten, alsof je natte kleding uittrekt terwijl je niet meer kan. Na afzwemmen B. Zoiets, maar dan anders voelde ik me na de aanslag op Peter R. de Vries. Ik zat in gesprekjes op WhatsApp, over fietsen van Maarssen naar Amsterdam en Wijk en toen kwam dit nieuws.

Direct dacht ik aan licht, voor Peter R. de Vries en stuurde dat. En voor de schutter. Onwillekeurig dacht ik, ook hij verliest. Dit maakt hij nooit meer ongedaan.

Later dacht ik aan Siddhartha, het boek, en de blog die ik twee jaar geleden schreef. Over alles dat samenhangt op een manier die je niet overziet.

Ik zet die blog hieronder, misschien vind je het fijn om te lezen.

Siddhartha (blog 2019)

Ik dacht, ik ga het boek perfect nog eens lezen, voordat ik er een gedegen verslag over schrijf. Maar een boekverslag, dat is niet wat ik wil schrijven. Daar zijn er al genoeg van. 

Siddhartha van Hermann Hesse las ik drie winters terug, in de auto, op weg van Italië terug naar huis, aan een stuk door, niet misselijk, uit. Ik vond het zo mooi.

Wat precies? Het hele boek. De manier van schrijven, de inhoud, hoe eenvoudig, beeldend en invoelbaar. De zoektocht, alles wat hij uitprobeert, het verlangen naar waarheid. 

Het zwart wit, goed fout, ascese lichamelijke. Dezelfde medaille maar een andere kant. Allemaal wegen die leiden naar Rome. Geen goed en geen fout. Er gebeuren dingen, dat is alles. 

Naar de eindscène bouwt het op. Eerst de zachtheid, de liefde, de verbondenheid, het geduld, de rust. En als slag bij heldere hemel een duizelingwekkende opsomming, een inzicht, hét inzicht. Over hoe alles samenhangt in de wereld, van alle tijden, alle plekken, alles, groot en klein. Karma uitgelegd op één pagina en zo verstrekkend dat je het a. niet begrijpt of b. begrijpt en je realiseert dat controle niet bestaat.

Dat was het, wat ik wilde delen over het boek. Dat valt een beetje tegen misschien. Lees het zelf maar. Staat op nummer 1 van de lijst met meest gewaardeerde en invloedrijke spirituele boeken. Blijft de vraag, gewaardeerd door wie, maar toch: de moeite waard om het te lezen zal het dan wel zijn.

Reageren? Mail me, ik ben benieuwd naar jouw inzicht of leeservaring. Of een boekentp van jou.

Meer lezen? Ik schreef ook Karma.