Spreekangst, luisterliefde

Onderzoek naar spreekangst en aanleg, of bedrading: je Design

(Meteen naar de vragenlijst.)

Ik doe onderzoek naar spreekangst en stotteren, door de lens van Human Design. Ik kijk naar de aanleg of bedrading van spreekangst en naar het talent áchter de spreekangst, een talent dat misschien niet tot bloei komt als je werkt aan spreekangst op een manier die niet bij je past.

Doel van het onderzoek is spreekangst ontdoen van het stigma ‘probleem’ en het bestaande hulpaanbod aanvullen met inzichten die zelfacceptatie en zelfvertrouwen vergroten.

Wat versta ik onder spreekangst?

Blokkeren als je spreekt, de onrust in je lijf en hoofd, die oploopt als jij gaat praten, in een meeting, bij de lunch op je werk, op een verjaardag met bekenden. Je hebt er meer last van dan anderen en meer dan ‘normaal’ is, dat gevoel heb je.

Spreken: een stoeipartij, ook met jezelf

Is spreken is voor jou een stoeipartij, vooral ook met jezelf, en wil je daar meer inzicht in?

Ik ook en daarom doe ik onderzoek naar spreekangst, in relatie tot de manier waarop je bent ontworpen om te spreken. Het is een verkennend onderzoek en deelname is eenvouding

Onderzoek met Human Design

Geboortegegevens

Wat ik van je nodig heb, zijn je geboortegegevens: de datum, tijd en plaats. Het meetinstrument in mijn onderzoek is Human Design, ik noem het persoonlijkheidsdiagnostiek tot op zielsniveau.

Je verhaal

En als je wilt, deel je ook je verhaal met me. Over de spanning als je jezelf laat horen en zien, in een groep, de voorstelronde, bij de kassa. De druk op je keel, licht in je hoofd, een bijna-black-out in aanloop naar jouw beurt om te praten. De ene keer is het erger dan de andere keer.

Als je praat, blijven je woorden steken, je zegt niet wat je in je hoofd hebt of wordt niet verstaan. Of je stopt juist niet met praten, terwijl je jezelf hoort en denkt ‘wat zeg ik allemaal?’

Soms gaat spreken vloeiend, dan zit je in een flow en geniet je. Kon dat maar vaker, want het onvoorspelbare maakt het zo vervelend.

Doel van het onderzoek naar spreekangst

  • Spreekangst ontdoen van het stigma ‘probleem’ en mogelijk zien als ingang naar een gave. 

  • Informatie en inzicht, wat het hulpaanbod aanvult, om spreken makkelijker en leuker te maken.

  • Zelfacceptatie en zelfvertrouwen vergroten.

Voor het onderzoek neem ik twee tot vier jaar tijd. Het vooronderzoek van een half jaar is nu klaar. Op dit moment kijk ik of de voorlopige resultaten kloppen met de informatie van nog meer deelnemers.

Deelnemers zijn dus welkom!

Ik zoek jou als je een van deze punten herkent:

  • Je hebt last van spreekangst.

  • Je stottert of broddelt, of hebt dat gedaan.

  • Je had vroeger spreekangst, maar nu is het anders. Ook dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring.

  • Je werkt met mensen met spreekangst of die stotteren.

Ben jij dit? Doe je mee met het onderzoek naar spreekangst?

Ja, je wilt meedoen en nu?

Mail me. Ik stuur je de korte vragenlijst, invullen duurt 1 tot 10 minuten (als je meer wilt vertellen, zet het erbij!)

Ik behandel je informatie vertrouwelijk.

Aanleiding van het onderzoek

Spreekangst* heeft altijd al mijn aandacht, het staat bekend als één van de grotere angsten die een mens kan hebben. Ik kom het tegen in mijn praktijk, privé, zie het op televisie en ik heb er zelf ook last van gehad. 

Mijn wetenschappelijke bloed kriebelt: verschillende mensen die ik zie met spreekangst hebben een bepaalde configuratie in hun Human Design* chart. Aanleg, een voorspeller?

Kort over mij

Mijn naam is Barbara Wesselingh, ik ben 51 jaar en woon in Wijk bij Duurstede met man, zoon, dochter, en de hond. Nu ruim 12 jaar werk ik als zelfstandig coach en trainer. In mijn werk met mensen zoals jij staan eigenheid, zelfacceptatie en zelfvertrouwen centraal.

Eerder deed ik als psycholoog onderzoek voor de Universiteit Utrecht en werkte aan vraagstukken in opdracht van de Ministeries van Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Economische Zaken. Na jaren wetenschap wilde ik minder werken met mijn hoofd en meer met mijn intuïtie.

Naast psycholoog ben ik daarom ook energy reader, Human Design Specialist en een groot fan van lichaamswijsheid. In mijn benadering van welzijn komt het samen: lichaam, denken, ziel.

Waarom ik het onderzoek doe?

Dit onderzoek is een beautiful sideproject. Ik doe het uit nieuwsgierigheid en liefde voor het vergroten van zelfvertrouwen. Vertrouwen op hoe het is, in plaats van hoe je denkt dat het hoort.

Samengevat: wil je me helpen, meer inzichtkrijgen in spreekangst, waaronder stotteren?

Wil je me helpen om meer inzicht te krijgen in spreekangst, inclusief stotteren, en zo het bestaande hulpaanbod misschien aanvullen? Met inzichten die uitgaan van eigen kracht en daardoor meer ontspanning, plezier en vertrouwen in ieders unieke manier van spreken,

Neem dan contact met me op. Ik mail je de vragenlijst van het onderzoek, invullen duurt 1 tot 10 minuten. Als dank voor je deelname ontvang je een kernzin of observatie uit jouw Human Design.

Dank je wel!

Barbara

Toelichting spreekangst en Human Design

* Spreekangst of -ongemak, geremdheid. Moeite met praten in een sociale context. Moeilijk kunnen zeggen wat je bedoelt. Druk op je keel bij praten. Ook: het gevoel dat je niet wordt gehoord. En soms niet kunnen stoppen met praten, je bruist, of ratelt.

* Human Design is een relatief nieuw parapsychologisch systeem. Ik noem het persoonlijkheidsdiagnostiek tot op zielsniveau. Het is een synthese van Westerse wetenschap en Oosterse filosofie. Human Design wordt steeds bekender, misschien heb je er al over gehoord.